28OKT Google

Gratis navigatiesysteem van Google

scr075Google rocks, ik vond het vandaag al apart dat de aandelen van TomTom ineens met tot wel 20% minder waard werden zonder toen nog echt verklaarbare reden. Die is bekend hoor. Google betreedt de Amerikaanse markt van navigatie met een gratis navigatie systeem. Gebaseerd op Google maps. Nu is het er in de vorm van Google Maps Navigation. Een systeem dat, niet zoals andere navigatiesoftware, vanaf de grond af is opgebouwd om de internetconnectie van de mobiel te benutten, benadrukt Google. De software is gratis te gebruiken. Vergelijkbare diensten, zoals de TomTom applicatie voor de iPhone, kost tussen de 60 en 100 euro.

Mogelijkheden
Bedenk eens al de functionaliteit die nu in één interface gecombineerd kan worden, koppeling met bestaande Google diensten en technologieën. Bijv.de bestaande Maps functionaliteiten als satellietfoto’s en Street View met stemgeleid zoeken naar lokaties. De twee sluitstukken vormen actuele verkeersinformatie en turn-by-turn steminstructies om naar de bestemming te rijden. De dienst is voorlopig alleen beschikbaar in de VS op apparaten die draaien op Android 2.0. Het eerste toestel uitgerust met Google Maps Navigation is de Droid van Verizon. Google gaat hiermee frontaal in de aanval tegen Garmin en TomTom die beide een fikse daling in de aandelenkoersen zagen.

Verdienmodel
Google doet niet veel als ze niet zeker weten dat ze er uiteindelijk geld mee kunnen verdienen. Met dit gratis navigatie systeem weet ik het wel. Bedrijven kunnen straks advertenties inkopen die langs een route getoond worden. Als voorbeeld, je rijdt langs in de buurt van een restaurant, rond etenstijd en krijgt een pop-up in je navigatie software met een melding: “Vandaag bij Restaurant X, 10% korting door het opnoemen van code woord korting”. Hetzelfde met brandstof: “moet u tanken? nu 5 cent korting per liter”.

Kant tekening
Ik zou mezelf niet zijn als ik ook een kanttekening plaats. Wat betekent dit voor onze privacy? Google weet straks met wie we bellen via Google Voice, ze weten hoe en wanneer we waar rijden of lopen met deze nieuwe navigatiedienst, ze weten wie onze online vrienden zijn, weten wat we e-mailen, waar we op zoeken, welke sites we bezoeken enz. Big Brother is getting bigger and bigger. Algehele wereldverovering in een nieuwe vorm is mogelijk als de mainframes van Google gehacked worden door de juiste kundige personen.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>