8MRT Headline

Redbull Downstairs-race

am_life_rp_0014-medium

Joerg Mitter

Als Redbull verslaafde ben ik redelijk op de hoogte van waar Redbull zich allemaal mee bezighoudt, ze hebben een F1 team, organiseren de knockout rally op het strand, hebben de Redbull X-fighters waarvan er helaas kortgeleden eentje is overleden. Ook hebben ze de Redbull Metro ride en nu beste mensen, was er iets soortgelijks in Nederland, vandaag, dikke shit, en ik wist niet eens dat het was. Het was de Redbull Downstairs-race die gehouden is in een oud post CS gebouw in Amsterdam. Wij hebben beeld:

 

De video

Zeven Nederlanders en een Tsjech in Amsterdam op zoek naar bergen..! Na veel fietskilometers, was zondagmorgen 8 maart te zien, dat wat in eerste instantie leek op een vergeefse missie in het als “vlak” bekend staande Nederland, uitliep op een compleet unieke en krankzinnige downstairs-race. Red Bull daagde 8 van ‘s werelds beste BMX en downhill mountainbikers uit het tegen elkaar op te nemen, in een aftands, afgesloten, elf-verdiepingen tellend gebouw, hartje Amsterdam.

Amsterdam (NED). Niet ver van het trefpunt, Amsterdam Centraal Station, vonden de acht Olympiërs het hoogteverschil waar zij naar zochten. Onder leiding van Rob van den Wildenberg, vijfde bij de Olympische Spelen van 2008 in Beijing, betrad de groep fietsers van wereldklasse het voormalige POST CS gebouw om de sloop van het vervallen gebouw optimaal te benutten.

De 400 meter lange race behelsde 11 verdiepingen, 324 traptreden en niet minder dan 50 verticale meters, van begin tot eind. “ Toen we de uitdaging aannamen om hier in een pand dat gesloopt wordt, te gaan racen, wist ik nog niet zo goed wat ik ervan moest denken. Kan je in Nederland eigenlijk wel downhillen?
De steile, nauwe trappen en de al half gesloopte vloeren, waren ongelooflijk moeilijk te berijden: in tegenstelling tot het rijden over boomstronken, takken, wortels en andere natuurlijke obstakels, moesten we nu gebroken ruiten, kapotgemaakt isolatiemateriaal en overhangende kabels overwinnen”, lachte Ivo van der Putten (NED). De 22-jarige, vocht zijn weg naar een nipte overwinning in de finale, waar hij onderweg Bas de Bever (NED), Michal Prokop (CZE) en Joost Wichman (NED) versloeg, terwijl ze met z’n vieren tegelijk naar beneden raasden.

De Tsjechische Red Bull rijder Michal Prokop, genoot van zijn bizarre afdaling over deze unieke track. “Toen de jongens me vroegen of ik in Amsterdam wilde racen, dacht ik dat ze een geintje maakten. Om eerlijk te zijn ben ik achteraf blij dat ik de trappen zonder kleerscheuren ben afgekomen. Een paar schaafwonden en blauwe plekken horen er natuurlijk bij. De rijders verlieten het gebouw net zo snel als ze gekomen waren, zich mengend tussen het publiek langs de grachten in het hart van onze hoofdstad, op weg naar de volgende ‘officiële’ race.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>