19NOV ICT & Techniek

Geekstuff – Minority Report OS

In de film Minority Report met Tom Cruise konden we een hightech scherm zien. In de nieuwe james bond zag ik het ook langskomen. Echt heel mooi gedaan. Het is er nu ook in het echt. Het door gebaren bediende besturingssysteem dat in de film Minority Report te zien was, heeft navolging in de echte wereld gekregen. Het ‘os’, g-speak genaamd, werd door het bedrijf Oblong ontwikkeld.

Een van de technisch adviseurs van Spielbergs film Minority Report, John Underkoffler, is hoofdonderzoeker bij het bedrijf Oblong Industries. De scenes van het computersysteem in de verfilming van Philip K. Dicks boek waren geïnspireerd op Underkofflers onderzoek bij het Media Lab van de MIT, zo laat Oblong weten. Het concept van het g-speak-os werd in de jaren negentig ontwikkeld en maakt gebruik van gebarenherkenning in een driedimensionale ruimte.

Oblong noemt g-speak een spatial operating environment, of soe, aangezien de software zich ‘bewust’ is van de ruimte waarin het gebruikt wordt en de gebaren van de gebruiker. G-speak is een combinatie van een gebareninterface en een multitouch-omgeving zoals Microsofts Surface. De software is ontwikkeld om met grote hoeveelheden data en meerdere grote displays om te gaan. De gebaren worden door handschoenen aan de computer doorgegeven, waarbij Oblong een resolutie van 0,1mm of één pixel claimt. De benodigde rekenkracht kan door een netwerk van computers geleverd worden, zodat het systeem, afhankelijk van de hoeveelheid data of het aantal gebruikers, schaalbaar is. Oblong zegt een sdk voor Mac OS X en Linux beschikbaar te hebben, maar biedt de software niet als download aan


g-speak overview 1828121108 from john underkoffler on Vimeo.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>