23APR ICT & Techniek

Wat je als ICT’er niet perse hoeft te kunnen

stressSinds de ICT zijn intrede gemaakt heeft zijn er zoveel dingen veranderd dat er kwaliteiten zijn die je tegenwoordig als ICT’er niet perse meer nodig hebt. Het verschil tussen 3,5″ en 5,25″ floppy’s, who gives a shit. Dat de voorloper van VGA iets van EGA was en daarvoor gewoon zwart wit, niemand die er nog om kraait.Wij hebben nog wat nutteloze IT skills opgeschreven. Als je dat tig jaar terug allemaal kon, was je de man, kon je dikke salarissen vragen, tegenwoordig scoor je er geen punten meer mee.

Gespecialiseerd zijn in computer hardware
Dat je uitstekend bent in het beheer van desktop systemen is leuk. Je hebt er tegenwoordig geen bal meer aan in je zakelijke carierre. Met alle service contracten en de lage prijs van een desktop gebeurd het steeds vaker dat men in het bedrijfsleven echt geen tijd vrijmaakt voor het nakijken van zulke systemen. Ze gaan de prullenbak in of naar lage lonen landen.

Hardcore HTML coderen
Je maakt echt niet meer de blits als je kunt zeggen zoals ik dat je met notepad een webpagina kunt bouwen. Tegenwoordig heb je allemaal WYSIWYG editors. Dat je met een simpel programma als Notepad iets kan bouwen is echt niemand in geinteresseerd 

Coderen in prehistorische programmeertalen
Ga in een sollicitatie gesprek niet zeggen dat je kunt coderen in Cobol, of ander oude programmeer software zoals Delphi, dat is zo jaren ’90. ASP.NET .NET, weet ik veel wat, is het nu helemaal. Kun je dat niet, hou maar op. Je zult waarschijnlijk alleen maar aan de bak komen voor oude legacy rommel die in leven gehouden moet worden. 

Netware skills hebben
Wat zeg je Netware?  wat is dat? kun je dat eten? Echt, weinig bedrijven zijn meer geinteresseerd in je kennis van heel dit spul. Het is oud, achterhaalt en kan niet mee met de nieuwe technieken.

MS-DOS kennis
MS-DOS was in zijn tijd echt super, je kon er zoveel mee, hele scripts kon je ermee bouwen. Tegenwoordig wordt DOS steeds meer vervangen door andere talen. In bedrijven past men DOS nog wel toe, en het is nooit weg te weten wat een ipconfig /all of een ipconfig /flushdns en /register dns doet, of een dir, of cd.., maar hiermee heb je het dan wel gehad. Ow ja, een net use…

Reacties

Ja, hey hoi… leuk stukje…
een net use…?

Klein vraagje. Wat moeten we wel kunnen?

# april 23, 2008 om 14:1923

koffie halen

# april 23, 2008 om 14:4923

en zelfs dat is teveel moeite soms.

# april 23, 2008 om 15:1423

Ach, duidelijk iemand die van de hoed en de rand weet. Duh.

Als je nou eerst eens zorgt dat je weet waar je het over hebt. Praten we later weer verder.

# april 23, 2008 om 15:4323

Piet,

Bedoel je mij in je reactie? Beschik je zelf over bovenstaande capaciteiten waar geen enkele ICT manager op zit te wachten dan? Vertel mij eens iets van de ICT dat ik niet weet.

ik neem aan dat ik hier met een echt techie te maken die zich aangevallen voelt in zijn trots? Srry als het zo aankomt, de werkelijkheid is soms hard.

Voor de volledigheid, ik ben zelf ook jaren werkzaam in de ICT en weet wel degelijk waar ik over praat.

Gegroet,

Nietsnut

# april 23, 2008 om 15:5223

Wie denkt dat het kunnen bouwen van scripts niet meer nuttig is, zit er goed naast. Er bestaat nog een compleet universum naast Windows waar kennis van de shell grote tijdsbesparingen met zich meebrengt.

# april 23, 2008 om 16:2623

van de wat?

# april 23, 2008 om 18:1823

waar haalt toch iedereen vandaan dat ik het bouwen van scripts niet nuttig vind, ik heb het over het DOS scriptjes, naast DOS is er toch nog wel meer, het is toch niet dat als je script zegt dat je DOS zegt?

@Bobe, een net use gebruik je om in Dos een netwerk share of opstart script te maken.

Bijv.

net use * /delete /y (je verwijderd alle openstaande netwerkverbindingen

net use h: \\servername\sharename$ je connect naar een hidden share

# april 23, 2008 om 18:2223

/Delete /comments *.*

Of doe ik het fout?

# april 23, 2008 om 18:2523

dat kan ik alleen hier, hahah

# april 23, 2008 om 18:4223

Wat een onzin. Dos programmeren is inderdaad helemaal niet practisch. En netware wordt al jaren niet meer gebruikt. Cobol is inderdaad op sterven na dood.

Maar dat wil toch niet zeggen dat de *skills* daarin minderwaardig zijn?

Ik weet helemaal zeker dat een Ruby on Rails developer met grondige kennis van HTML honderd keer meer kans maakt op die job dan de Ruby on RAils developer die alleen maar kan photoshoppen en Dreamweaveren.

En een systeembeheerder met kennis en ervaring van netware en DOS scripting heeft ook altijd de voorkeur boven diegene die alleen maar weet hoe hij mcafee moet installeren.

JE doet in je stukje net alsof iemand die nog oude skills heeft de nieuwe omgevingen minder goed zou kennen. Het een sluit het ander niet uit, hoor.
Bovendien ga je dus voorbij aan het feit dat kennis en ervaring (ook al is de presiese skill niet meer relevant) altijd goed zijn. Een webbouwer die ooit met het handje HTML heeft ingeklopt kent het concept bijna zeker beter dan iemand die alleen maar met frontpage heeft lopen klooien.

# mei 4, 2008 om 21:0720

Toch leuk dat ik met het merendeel van bovengenaamde “onnodige” skills als Delphi, netware en scripting nog dagelijks een leuke boterham verdien ;-) (en nee, ik ben geen geitenwollen sok met sandalen en lange baard maar een jonge systeembeheerder welke via detachering aan diverse bedrijven en overheid wordt “verhuurd”)

Denken dat de hele wereld bestaat uit alleen maar windows, VB, VBscript en andere microsoft producten is wel heel erg kortzichtig…

Netware bestaat nog steeds, alleen willen de meeste mensen die klaarblijkelijk vinden dat windows de utopie is het niet kennen…
Ook de opvolger, OES2 op Linux, wordt nog steeds ruim gebruikt, al zal het niet zijn op het gemiddelde vakantiebaantje waar de mensen die hier posten vers van school als “ervaren systeembeheerder” aan de slag gaan met een standaard windows installatie (zucht…)

Soms heeft het ook voordelen iets “unieks” te kunnen, al was het maar vanwege het loon dat sommigen geven voor sit soort expertise als hun systemen op instorten staan ;-)

# juni 29, 2009 om 14:3422

Nou, ik heb het gelezen en vind het een kul stuk. Er zijn nog ZAT bedrijven die op een oud of zeer oud systeem werken. Alleen als je kijkt naar het gebruik van PHP, veel zijn nog steeds bezig met versie 4 omdat daar hun systemen/websites in gemaakt zijn. Ik vind het een crime, wil het niet meer, het is ‘studentencode’ (sorry). Ben met assembler begonnen. Ik heb ook met Delphi gewerkt, dat was de tijd ver vooruit. Je kunt snel iets maken, sleep, en dubbelklik en programmeer. Niet alleen heb ik dat het simpelere werk gedaan, ook componenten maken en op API niveau. Maar als je dit met webtechnologie vergelijkt, zeer vooruitstrevend en het web wiebelt er een beetje achteraan (ook dankzij Microsoft natuurlijk vanwege de slechte browser die Internet Exploder heet, wie kent deze niet ;-))

Waar ik tot voor kort mee te kampen heb is het aanbod, er is zoveel en het is best moeilijk het goede van het slechte te onderscheiden. Iedereen roept dat het eenvoudig is maar je moet het altijd zelf ondervinden en vaak kom je erachter dat het helemaal niet zo eenvoudig is als dat het is voorgeschoteld. Misschien heeft het ook wel te maken met alles om ons heen, altijd keuzes maken, zelfs in de supermarkt. Wil je yoghurt hebben, kun je kiezen uit twintig verschillende merken of varianten. Soms wil je niet kunnen kiezen, ik wil yoghurt hebben en daarmee basta! Nou ja, misschien vier smaakjes maar dan moet het ook wel stoppen, het moet wel overzichtelijk blijven, geen twintig! Dan ook het keuzemoment, heb je een yoghurt gekozen die niet blijkt te voldoen, welke ga je dan kiezen?

Ook programmeerstijl is een ergenis, veel lui programmeren zeer slordig, dan krijg je weer een beetje dat studentengevoel (vele opleidingen zijn erg onder de maat, sorry). Maar niet geheel onbelangrijk, veel bedrijven besteden hier veel te weinig aandacht aan. Het moet snel maar ‘vergeten’ vaak dat er ook een langer termijn is. Dat langer termijn denken is een probleem, hoe komt dat toch. Altijd maar quick en dirty. Ik wil graag iets maken dat een langere tijd zonder nazorg zal werken. Of zal dit ook weer een gevolg zijn van de hoeveelheid ‘vernieuwingen’ waaraan wij dagelijks blootstaan? Het is af en toe niet meer bij te benen.

Heb je een computer gekocht is er na een week alweer wat nieuws wat jouw aanwinst overtreft. Heb je net een duur pakket gekocht komt er alweer een nieuwe (enorm) versie uit of duikt er iets op dat weer beter is. Moeten we daarom maar in korte termijnen gaan denken, want tja, voor je het weet is het al verouderd…….maar is dat ook werkelijk het geval? Dus het “nieuwe” is dat altijd een verbetering?

Ik snap het af en toe niet zo waar bedrijven zich op focussen. Microsoft heeft daar een reden voor, de carrousel aan de gang houden, snap ik maar kan toch ook als je een product in zijn huidige vorm beter maakt? Heel vaak is het zo dat de markt gekweekt wordt, past dat nog wel in deze tijd? Zijn we niet al veel slimmer geworden? We weten toch dat zalfje x het niet veel slechter zal doen dan zalfje y? Kunnen we niet meer het koren van het kaft onderscheiden? Kijk, als het ECHT een verbetering is dan hoor je mij niet klagen maar er zit iets scheef wat dat betreft.

Met ander woorden, om terug te komen op het originele verhaal is het zeker van belang aan te geven dat je meer kennis van zaken hebt dan alleen ‘dreamweaver’, het geeft namelijk iets aan over je eigen ontwikkeling. Als je alleen maar bezig bent om je nieuwe baas te vertellen om precies te vertellen wat hij of zij wenst te horen doe je jezelf tekort en kom je op een gegeven moment jezelf tegen. De bazen die alleen maar willen horen wat ze willen horen zijn absoluut niet de beste bazen. De kans is groot dat je gezien wordt als machine en niet als mens en wanneer je dan je ‘mensenlijke’ (of is het menselijke ;-)) kant toont mag je gaan. Dus heeft zeker nut om te zeggen wat je hebt gedaan in het verleden en vooral wat je gedaan hebt en waarom. Als je passie kan uitspreken en ook durft uit te spreken en het kan uitleggen, ben ik zeker van dat iemand meer onder de indruk zal zijn (mits van een normaal niveau en niet al te commercieel commercieel (want daar zijn ook gradaties in)).

Greetz,
Erwin Haantjes

# februari 23, 2010 om 03:2426

Grappig stukje hierboven. eigenlijk gek dat ik de eerste hierna ben. Moet nietsnut niets melden hierover?

# juli 18, 2010 om 09:1522

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>